De intense man

Razend populair zijn ze de laatste tijd: intense mannen.
De professor op televisie die in geuren en kleuren een mogelijk einde der mensheid verkondigt als was het de allernieuwste attractie van de Efteling is duidelijk een intense man.
De kok die iedere dag met gesloten ogen zijn pollepel aflikt en zich in vervoering door de aroma’s naar hogere sferen laat voeren: nog zo eentje.
De gepassioneerde tangodanser die vol vuur zijn dame links en rechts de dansvloer over gooit, de gitarist die nog blijft spelen als het publiek allang vertrokken is: ook intense mannen, zonder meer.
‘Wat heb je toch een leuke intense man,’ stoot mijn buurvrouw mij aan.
Met de mededeling dat intense mannen ook heel intens liefhebben weet ik mij van haar aandacht verzekerd.
Inderdaad, mijn lief start iedere dag alsof het de laatste dag van de wereld is; niet volgens het doemscenario van voornoemde professor, maar meer als een spannend schoolreisje vol verrassingen.
Als ik nog kreunend en krakend de nachtelijke verwarring van me af aan het schudden ben en me moeizaam overgeef aan een bestaan van waken, heeft mijn intense lief er al een volledige dagtaak van eitjes koken, sinaasappelen persen en brood bakken op zitten (het complete arsenaal van wakker knuffelen, scheren, het deponeren van sanitaire behoeftes, douchen, het opengooien van luiken, checken van mail en het te berde brengen van onbekende aria’s van verguisde tenoren zijn daar reeds aan vooraf gegaan).
En ondanks de honderdduizend plannen die dan al door zijn hoofd wervelen, slaagt hij erin om mij minstens 2 minuten te laten acclimatiseren alvorens zijn waterval aan energie over mij uit te storten.
Je kan een dag slechter beginnen.
Ook in schrijven is hij intens: tijdens het componeren van een boek bevolken zijn personages alle hoeken en gaten van ons huishouden en niet zelden moet ik de zeer aanwezige en nogal opdringerige types bij het koken of het minnekozen het huis uit jagen.
Mijn eigen, wat schuchtere want nog prille creaties vertonen dan vaak de neiging de benen te nemen voor deze invasie, maar als goede opvoeders trachten we ze samen daarna wel eerlijk aan bod te laten komen.
dsc527532
De gelijkenissen met Don Quichote, de wereldverbeteraar en hemelbestormer pur sang, zijn legio. Waarlijk getroffen door onrecht en gekwetst door onbegrip probeert ook mijn Don misstanden stante pede recht te zetten en komt ook hij er soms niet zonder kleerscheuren van af. En ondanks ontbrekende moeder Theresa genen, kwijt ik me dan van mijn taak en lap hem na elke ronde in de ring op.
Met meer en minder positieve resultaten.
Schrijver, geliefde, idealist, kok, mediator, gastheer, smulpaap, fossielenzoeker, missionaris zonder kerk, reiziger, levensgenieter, verhalenverteller (noem maar een onderwerp waarover hij niet uren wil uitweiden), welk meisje wil zo’n man nou niet?
‘Gelukkig staat op pagina 3 van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing waar het ‘uit’-knopje zit,’ zeg ik lachend tegen mijn buurvrouw.
Want soms overhandig ik mijn intense man zijn valiesje en fluister in zijn oor: ‘Lief, wordt het niet eens tijd om…’
Waarop hij onverdroten de wereld in trekt om buitenshuis obstakels te beslechten.
100%, zoals altijd.
Heimelijk geef ik mij dan over aan gedachteloze dromerijen en doelloze vrouwendingen, het in een ruk uitlezen van die stapel boeken, het vervolgen van de weerbaarheidstraining van mijn eigen geesteskinderen en het dineren met pindakaas.
Heerlijk die rust, die stilte…
Maar na een week wordt die stilte oorverdovend, mis ik de praatjes en gezelligheid, de verhitte discussies en zijn armen om me heen.
Best verslavend, zo’n intense man.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

11 Responses to De intense man

 1. Maryke schreef:

  Lovely, helemaal José! To whom belongs the leg of Don Q.’s horse???

 2. Jose schreef:

  To me Maryke 🙂

 3. Maike schreef:

  Sprekend! Helemaal Jose 🙂

 4. margreet schreef:

  intens genoten van dit stukje!!

 5. Karin schreef:

  Mooie ode aan jullie liefde. Prachtig geschreven.

 6. Robert Strengers schreef:

  lief! Komt het doordat jullie net getrouwd zijn of is het standaard zo? Koester het!

 7. Robert Strengers schreef:

  Ik was al weer vergeten dat Don dat paardje bereed…..!

 8. Niels Hennekam schreef:

  De intense pa
  <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *