De Semana Santa van alle kanten

Er zijn van die weken in het jaar waar ik een haat-liefde verhouding mee heb.
Vroeger in Nederland was dat de week van Kerst en Oud en Nieuw.
Aan de ene kant vond ik het een ontzettend gezellig tijd maar de drukte in de winkels, de chagrijnige gezichten van de mensen en de irritatie die overal op de loer lag maakten dat ik altijd blij was wanneer die week voorbij was en het gewone leven zijn gangetje weer ging.
Datzelfde tweeledige gevoel heb ik een beetje met de Semana Santa die hier in Spanje aanstaande week losbarst.easter-751703_1920Natuurlijk zijn de optochten spectaculair en imposant, zelfs als je het al meerdere malen hebt meegemaakt. Een paar honderd man die tonnenzware heiligenbeelden en andere relieken uit het roemrijke katholieke verleden van Spanje door de nauwe straatjes dragen, dreunend tromgeroffel, sinistere Ku Klux Klan puntmutsen easter-656682_1920– die je in Málaga overigens minder ziet maar in Sevilla het equivalent zijn van de boerenkiel in Brabant tijdens het Carnaval – kortom een bijzondere sfeer en met niet alledaagse optochten waarvoor mensen van heinde en ver – wat zeg ik, uit de gehele wereld – komen om het een keertje mee te maken.
De Semana Santa is echter ook een  week waarin  het dagdagelijks leven even helemaal op zijn kop kan staan.
Heb je iets nodig in die periode, hou er dan rekening mee dat je het ruim voor deze heilige week bestelt anders kom je geheid  van een koude kermis thuis.
Eventjes die verbouwing afronden voor de familie met Pasen op bezoek komt? Je kan het schudden: geen arbanil die in de Semana Santa op komt dagen.
En laten we het over de drukte in de winkels maar niet hebben, de dag voor Kerst bij AH is er heilig bij.
Toch zijn er ook voordelen.
Ten eerste geeft het een heleboel mensen extra werk en dat is natuurlijk heerlijk in een tijd van grote werkloosheid. En niet alleen werk  omdat de hordes toeristen moeten worden voorzien van natjes, droogjes en onderdak in die week, maar ook daarna, om de strijd aan te binden met de zeeën van kaarsvet dat tijdens de processies over de straat gedrupt is. Met heet water en schrapers zijn hele volksstammen drie maanden lang bezig dat eraf te krabben. En dat elk jaar weer.
Daarnaast zijn de eerste dagen van de Semana Santa – Witte Donderdag en Goede Vrijdag kan je gevoeglijk vergeten, dan ligt in Spanje bijna alles echt plat – bij uitstek geschikt om overheidszaken te regelen. Op het Gemeentehuis is het dan altijd opvallend rustig, in het ziekenhuis kan je zomaar een afspraak voor op dezelfde dag maken en Hacienda, de Spaanse belastingdienst, heeft ineens alle tijd voor je vragen.
Wat gezelligheid en jolijt betreft is de nacht van Goede Vrijdag onovertroffen. Inderdaad, die vrijdag waarop Jezus aan het kruis getimmerd werd, de dag waarop er in Nederlandse kerken donder en rouw vanaf de kansels gepredikt wordt. Op die dag pakt heel Málaga ’s avonds een klapstoeltje en schuift aan bij de buren om aan de stoeprand te genieten van alles wat voorbij komt gedurende die nacht.
En dat volgens de katholieke Kerk de Semana Santa het hoogtepunt van de vastenperiode is en Goede Vrijdag naast Aswoensdag zelfs een verplichte vastendag, lappen de Malagueños helemaal aan hun laars. Voor degenen zonder picknickmand, koelbox of winkelwagen met drank en tapas zijn er de gehele nacht genoeg gelegenheden open om de inwendige mens te laven.
Of ik dit jaar tijdens de Semana Santa de stad in ga?
Mijn plan is om gewoon thuis te blijven met mijn nu al ingeslagen voorraad.
Maar ik weet ook dat de kans dat het aan het eind van de week toch gaat kriebelen heel groot is.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

5 Responses to De Semana Santa van alle kanten

 1. Gatso schreef:

  Mooi vooruitzicht, hadden we nu maar een weekje eerder geboekt…….

 2. Iris schreef:

  Idd als je hier woont is dat een vreselijke periode. Iedereen leeft ernaar voor mij is het pure schijnheiligheid er is geen balans tussen de rijkheid van de spaanse kerk die tentoongesteld word en de armoede die er heerst tussen de spaanse bevolking. Als katholiek haat ik deze periode nog steeds na 24 jaar in Spanje te leven. Het is onbegrijpelijk.

  • José schreef:

   Ergens heb je helemaal gelijk Iris. Volgens mij is het al jaren gewoon een toeristische attractie met een grote economische waarde en heeft het weinig of niets meer met het echte Pasen te maken. Net als Kerst in Nederland puur om geld draait. En de katholieke kerk, ach, ik zou zeggen lees “Eeuwige Stilte” maar, dan weet je hoe ik daarover denk.

 3. Ik vind Spanje geweldig en gan er dan ook regelmatig naartoe, maar deze week sla ik altijd even over. Heb het een keer meegemaakt maar ben het helemaal met jullie eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *