Een grote boodschap

‘Op school zeiden ze al dat Roberto een heel bijzonder kind was dat alles kon worden wat hij wilde. Hij was slim en een uitstekende voetballer bovendien. De vrouw en ik hadden hoge verwachtingen van onze jongen en hebben er alles aan gedaan om hem te laten studeren. En wat waren wij trots toen hij uiteindelijk voor de ayuntamiento ging werken. Tot hij op een dag thuiskwam, zijn moeder bonbons gaf en vertelde dat hij promotie had gemaakt…
En wat voor promotie. “Mi trabajo consiste en escarbar en la mierda,” zegt hij nu tegen iedereen die het horen wil.
Mijn zoon is een poepambtenaar!’

‘Mijn Manuel is vorige week aangeklaagd omdat hij geen badge of registratie kon laten zien voor zijn honden. Maar die jongen heeft het gewoon heel druk met zijn baan. Anders had hij er heus wel werk van gemaakt. Nu hoor ik net dat zij van de bakker een boete van 217 euro heeft gekregen voor haar hond. En Manuel heeft er maar liefst drie!
Die boete kan hij straks nooit betalen van zijn hongerloontje.’

‘Mijn achterkleinkinderen plagen me weleens dat ik zo krom ben geworden omdat ik altijd naar de grond loop te staren. En ik denk dat ze daar best eens gelijk in kunnen hebben. Ook al wordt er ’s avonds schoongemaakt, iedere morgen word ik weer verrast door een nieuw mijnenveld regalos, ligt de stoep weer vol vers gelegde cacas. Ik heb heel wat oude mensen hier in de straat in de poep zien stappen of erop uit zien glijden.
De meeste hondenbezitters zijn echte guarros!’

‘De verordening “Welzijn, Bescherming & Verantwoordelijkheid” voor dieren is gewoon een nieuwe manier om ons, Malagueños, geld uit de zak te kloppen. Ik heb vijf honden en die hebben een fantastisch leven bij mij.
Maar waar haal ik zomaar 175 euro vandaan?’

‘Het beste werk ik met feces van twee, drie dagen oud. Is het ouder dan vier dagen dan wordt het ingewikkeld. We zijn altijd met twee man, een gemeenteambtenaar en ikzelf. Want omdat hondeneigenaars de gekste dingen verzinnen om onder de boete uit te komen is er een getuige nodig bij het maken van de foto’s van de plaats delict, het prikken van het specimen en het verzegeld opsturen naar de landelijke DNA-database.’

‘Bruno is gek op kinderen. En de kinderen zijn allemaal gek op Bruno. Moet je kijken hoe hij springt naast dat meisje op de schommel! Natuurlijk is er af en toe een ongelukje, maar kinderen maken zich toch altijd al vies. Dus wat maakt dat uit?
Ik kan me toch onmogelijk in tweeën delen: met de ene helft op de kinderen letten, terwijl de andere helft met Bruno op het poepveldje zit?’

‘Het echte probleem, het welzijn van de dieren, wordt niet aangepakt. Al die honden op de campo die worden verwaarloosd, mishandeld of worden achtergelaten, hoe gaan ze die ooit in kaart brengen?
Dat kunnen ze helemaal niet.
Maar waar ik écht een probleem mee heb is het afnemen en opslaan van het DNA van duizenden onschuldige huisdieren. Bij mensen mag pas DNA worden afgenomen als iemand een misdrijf heeft gepleegd, maar bij honden…
Het zou aanhangig gemaakt moeten worden bij het Europese Hof voor dierenrechten!’

‘… in het geval van verlating of een ander anoniem misdrijf kunnen we aan de hand van het DNA-profiel eenvoudig het moederdier opsporen. Gaan de boetes voor het herhaaldelijk niet opruimen van hondenpoep tot 1500 euro, bij verwaarlozing of achterlating van honden kan het zomaar oplopen tot 15.000 euries. Dus bij deze verordening is wel degelijk gedacht aan het welzijn van huisdieren.’

‘Natuurlijk ruim ik de cacas van mijn hondje op; zelfs op het strand. Ik weet niet hoe het in het buitenland zit, maar hier is Spanje ben je altijd al verplicht geweest je poep en troep op te ruimen. Dat is toch niet meer dan normaal? Alleen is het tegenwoordig inderdaad wel een vieze boel op straat. Mensen hebben geen fatsoen meer, houden zich niet meer aan de regels. Ik denk dat het komt door de vele toeristen. Die gooien alles maar op straat! Maar daar bedoel ik jou natuurlijk niet mee, guapa.

‘Ik ben in januari al met Bor naar de dierenarts geweest. En wat denk je? Ik zit nog steeds op het plaatje en het hondenpaspoort te wachten! Je zal zien, dit wordt weer zo’n plan wat ergens in de papiermolen vermalen raakt. En ondertussen zijn we allemaal weer een hoop dinero armer.’

Het gemeentelijk poepbeleid houdt de gemoederen in Málaga flink bezig. Maar of de maatregelen echt werken is de vraag. Nog steeds loop ik het risico om net als voornoemde overgrootmoeder een bochel te kweken door mijn scannen van de stoep.
Wel zie ik steeds meer gevulde poepzakjes in het straatbeeld. Maar vaak zijn ze achteloos weggesmeten in hoeken en portieken. Weten mensen misschien niet hoe het werkt? Of zijn er te weinig vuilnisbakken?Toen ik daarnet een veilig opgeborgen waarschuwingsbord (er verdwijnen er namelijk regelmatig) probeerde te fotograferen stapte ik achterwaarts in het gedeeltelijk antwoord op mijn vragen.
De bolus waar ik met mijn teenslipper in wegzonk moet van een hond formaatje pony zijn. Minstens.
Die grote boodschap is me in ieder geval duidelijk: draconische boetes, poepambtenaren en rechtszaken ten spijt, er zijn nog steeds mensen die er kak aan hebben.

Renata Oosterveen

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

10 Responses to Een grote boodschap

 1. JM van Dolder schreef:

  In Torrox-Costa en Almuñécar wordt de hondenpoep redelijk goed opgeruimd maar laten ze overig (plastic) vuil op straat liggen…..

 2. Robert Strengers schreef:

  Waar haal je het vandaan, haha, heel leuk!
  Ik wist niet eens dat ze daar zoveel honden hadden. In Den Haag valt het de laatste tijd wel mee. Er is wel een probleem met de plastic zakjes. Die worden ipv in een daarvoor bestemde vuilnisbak, vaak in een put gegooid. Het plastic verteert niet, dus eens in de zoveel tijd moeten die putten worden leeggezogen. Maar de straten zijn schoner!

  • Renata schreef:

   Euh nou… je trapt letterlijk in het onderwerp.
   Maar de Hagenezen weten dus ook al niet wat ze met de poepzakjes aanmoeten?
   Een gevalletje van: wa ken mêh dat nâh a me hol klonterûh?

 3. Linda Findeis schreef:

  In Almuñecar (buurt San Cristobal) hebben wij voornamelijk last van loslopende honden, zowel op het strand als op straat. Die hun troep wordt natuurlijk niet opgekuist, je kan dat de honden zelf niet kwalijk nemen, maar leuk is anders.
  Overigens: prachtig artikel 🙂

  • Renata schreef:

   Bedankt Linda!
   Ik geloof dat het in de toekomst de bedoeling is ook honden buiten Málaga te chippen om eveneens het probleem van zwerfhonden aan te pakken. Maar gezien de perikelen alleen al in de stad, denk ik dat het wel een hele verre toekomst wordt. 😉

 4. Anne schreef:

  Ook in Nederland is het een probleem wat aangepakt moet worden. Je hebt groot gelijk. Maar …. de schil neerleggen bij de toeristen, omdat er zoveel troep is… dat klopt niet helemaal. Ik heb een poo die in Málaga gewoond in een wijk waar geen toeristen waren. Nou het zwerfvuil is enorm. Spanjaarden gooien heel makkelijk afval op straat. Ook uit de auto! De kinderen wordt niet geleerd hun troep op te ruimen. Dus dat wil ik even kwijt. Verder moet het probleem hondenpoep zeker worden aangepakt. Netg als in Nederland.

  • Renata schreef:

   De gedeelten tussen aanhalingstekens zijn letterlijk vertaalde meningen, verklaringen, opvattingen en gemopper van mensen over het onderwerp.
   Een oordeel hierover heb ik daarom bewust achterwege gelaten.

 5. Mattijs schreef:

  In NL is het geen probleem om de poep op te rapen in een zakje, maar er staan dus echt nergens vuilnisbakken waar je het daarna in kan gooien. En het mag thuis met dat plastic niet in de kliko. De gewone prullenbak is ook geen pretje. Oplossing: zakje na gebruik dichtknopen, leegknippen thuis op de wc en doorspoelen. plastic zakje in een ander zakje doen en dit dan in de plasticfantastic zak en hopen dat dit niet gaat stinken. Aangezien de vuilniszakken thuis ook maar 1keer per 2 weken worden opgehaald…

  • Renata schreef:

   Er zijn duidelijk nog wat verbeterpunten op de zakjes (plastic zakjes is eigenlijk ook vreemd want daar moeten er toch minder van in omloop komen) en de verwerking te bedenken, als ik het zo allemaal lees/hoor en zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *