¡Fuego!

Voor de vierde keer hoor ik de sirenes over Capuchinos loeien en vraag me, niet voor het eerst, af: waarom heeft de brandweer van Málaga het toch zo ontzettend druk?
Zijn Malagueños onvoorzichtiger met vuur dan de gemiddelde Spaanse burger?
Zijn de huizen hier brandgevaarlijker?
Is er een pyromaan op oorlogspad?
Of wordt Málaga in rap tempo een wereldstad met alle bijbehorende calamiteiten?
Nee, niets van dit alles.
De oorzaak van de drukte kijkt me broeierig aan: een halfnaakte man met opgepompte spierballen en een glimmende tors, het testosteron spat van mijn beeldscherm.

bombero-manuel--575x323

Een brandweerman, vermeldt het begeleidend artikel. En niet zomaar een, het is Manuel, een hele echte Malagueño bombero; de kans is groot dat hij vijf minuten geleden in zijn dienstauto hier door de straat scheurde.
Opgewonden scrol ik verder door het nieuwsbericht en bekijk foto’s en filmpjes.
Brandweerman Manuel blijkt niet eens een uitzondering. Ontblote bovenlijven, sixpacks alom (en dan niet het soort dat je in de supermarkt koopt) en stoere koppen met sympathieke grijnzen.
En wat een daadkracht spreiden de vuurbestrijders ten toon.
Een autowrak aan de kant smijten?
Zes afgetrainde bikkels draaien er hun hand niet voor om.
De weg vrij maken met kettingzagen?
De twee gespierde jongemannen lijken er zowaar lol in te hebben.
Een dame in nood uit een brandend gebouw dragen?
¡Dios mío! De reddende engel ziet eruit als het knappere broertje van Brad Pitt.
Geen wonder dat deze mannen keer op keer uit moeten rukken.
Welke vrijgezelle, verwaarloosde en/of bronstige vrouw (of mannenliefhebber van de andere kunne) kan in tijden van slappe knieën deze verleiding weerstaan en grijpt niet naar het noodnummer?
Een ongelukje met een frituurpan of een simpel kaarsje kan bijvoorbeeld in geen tijd korte metten maken met een eenzame kerst.
Deze “binnenbrandjes” zullen ook aardig wat geld kosten.
Maar misschien is dat probleem volgend jaar opgelost met het uitbrengen van deze brandweermannenkalender 2016.
Ik lees verder en ontdek dat de bomberos de Málaga naast goddelijke lijven tevens over een gouden inborst beschikken. IJdelheid is niet de reden van hun uitgestald exhibitionisme, de volledige opbrengst van de kalender gaat naar het goede doel.

Soms kom je ze tegen bij het inzamelen van voedselpakketten bij supermarkten of bij het ophalen van restanten van restaurants en groothandels, en driemaal daags zijn ze aan de overkant van de Río Guadalmedina druk in de weer met het bereiden van ontbijt, lunch en diner: de vrijwilligers van Ángeles Malagueños de la Noche.
Sinds 2007 serveren ze driehonderdvijfenzestig keer per jaar, weer of geen weer, deze basisvoorziening aan de berooide inwoners (met of zonder onderdak) van Málaga; door de huidige crisis meer dan tweeduizend per dag.
Dat een keuken na vijf miljoen maaltijden zijn beste tijd gehad heeft en met het nog steeds groeiende aantal afnemers niet meer voldoet, lijkt me begrijpelijk. Maar waar haal je geld voor een nieuwe vandaan als er zoveel monden te voeden zijn?
Bij de bomberos!
Want om mensen uit de brand te helpen schrikken die stoere kerels er zelfs niet voor terug uit de kleren te gaan.

De engelen van de nacht zullen straks wel hun nieuwe keuken hebben. Maar ik heb zo mijn twijfels of het aantal brandmeldingen zal afnemen.
Aan de ene kant denk ik van wel.

11219404_948318758569004_4186882523799724805_n
Waarom hunkeren naar een hunk als je hem op het toilet kunt bewonderen? En ben je hem beu, dan blader je gewoon door naar zijn collega. Daarnaast geen toestanden met verzekeringen over waterschade, opengebroken deuren of verkoold meubilair en ook geen risico meer op een torenhoge boete voor een vals alarm vanwege een moment van vleselijke zwakte.
Maar aan de andere kant… de komende maanden zal het verleidelijke fysiek van het korps niet meer slechts bij insiders bekend zijn, maar als een lopend vuurtje door de straten van Málaga gaan.
Hoelang zullen de helden op papier volstaan om in sluimerende behoeften te voorzien? Wanneer zal het idee postvatten dat  tussen zien en ruiken van bomberoszweet slechts een kort telefoontje zit?

Wat kan het me ook bommen: een mooie mannenkalender is een mooie mannenkalender.
Hoe het voor mij uitpakt weet ik in elk geval nu al: ík wil deze calendario solidario sowieso hebben. Uitsluitend op filantropische gronden, vanzelfsprekend.
Maar ik zal rap in de benen moeten wil ik nog zo’n welbesteed kerstcadeau te pakken krijgen. Van de drieduizend gedrukte exemplaren is al twee derde verkocht.

De kalenders zijn te koop bij de parques de bomberos, de brandweerkazernes van Málaga, op het hoofdkwartier van Ángeles Malagueños de la Noche, calle Jaboneros número 7 en bij de voedseldistributie van Santa Domingo in Málaga.
Geen interesse in halfnaakte mannen en toch willen bijdragen aan het werk van de stichting?
Op hun website http://www.angelesdelanoche.org staat hoe dit kan.
Vurige feestdagen!

P.S. Een opwarmertje? Bekijk hier the making of .

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to ¡Fuego!

  1. Carmen Gatsonides schreef:

    Heerlijk stukje weer in alle opzichten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *