Junior Masterchef

Jefferson zucht en zwoegt met de tong tussen de lippen, de achtjarige staat op zijn tenen maar nog komt zijn hoofd amper boven de beslagkom uit. Hij probeert de keukenmixer in de kom te steken maar schiet telkens het allerlaatste kleine stukje tekort. De klok tikt door en een beruchte driftbui dreigt. Dan schiet Pepe hem te hulp en kan hij met een verbeten gezicht aan zijn tartaarsaus beginnen.
Natalia rent van het aanrecht naar de muur. ‘Opa, wat moet ik met die tomaten doen? Moeten die in stukjes, in schijfjes?’ Aan de andere kant van de muur blijkt haar opa zo doof als een kwartel en gaat, nietsvermoedend van de problemen van zijn kleindochter, onverstoorbaar verder met zijn aandeel in de wedstrijd.
Paloma en haar oma werken als een goed geoliede machine ieder aan hun kant van de wand door. Ondanks dat ze elkaar niet kunnen zien nadert hun traditionele gerecht synchroon de eindstreep.
Samen met de twaalfjarige Natalia behoort Paloma tot de oudsten van de groep deelnemers en dat is duidelijk te merken aan de ernst waarmee ze zich op haar taken stort.
Dit in tegenstelling tot de tienjarige Paula bij wie van het ene op het andere moment het sterrenniveau-koken onderbroken kan worden voor een dansje of een huilbui.
De camera keert terug naar Jefferson, die nu van oor tot oor straalt: zijn tartaarsaus is eindelijk gelukt en ziet er fantastisch uit. Zijn opa kan trots op hem zijn.

rtve-es

@rtve-es2

Net iets te uitgelaten gaat de kleine jongen met de beslagkom aan de haal en dan kan het noodlot niet uitblijven: een luid gekletter en de saus kloddert over de vloer. Onverwacht volwassen vloeken in het Engels en Spaans (Jefferson is tweetalig) klinken uit zijn kindermond en zijn gezicht loopt rood aan van ellende.
Dan begint Paula een liedje te zingen. De andere kinderen vallen in en even later voegt ook Jefferson zich erbij en zijn de puinhopen van zo-even vergeten.
Wanneer ik later ook nog ontdek dat de verkleedde mafkezen de juryleden zijn, ben ik verkocht: tot een uur die nacht zit ik aan de buis gekluisterd, totaal verslaafd aan Junior Masterchef España!

masterchef-junior

@rtve-es2

Ik blijk niet de enige.
De volgende dag is Junior Masterchef het onderwerp van gesprek in de supermarkt, het café en in de wandelgangen.
Onbekenden met wallen onder hun ogen leven mee met de zes kinderen als waren ze van henzelf.
Een bevriende onderwijzeres blijkt zelfs steevast iedere dinsdagavond klokslag tien voor de buis te kruipen om de hele rit tot ver na enen uit te zitten.
Is het dan niet dodelijk vermoeiend met haar enerverende baan, vraag ik haar. Welnee, haar hele klas, nee, de hele school, heeft die avond in spanning voor de televisie doorgebracht.
Spanjaarden en kinderen hebben iets speciaals.
Ga in het weekend maar eens om middernacht de straat op en je zult kinderen van alle leeftijden tegenkomen. Want zeg nu zelf: als je gezellig uit eten gaat – en dat doe je in Málaga meestal pas rond 11 uur ’s avonds – dan neem je je kinderen toch mee? Die ontneem je dat plezier toch niet?
En loop eens een boekwinkel binnen. Wat je daar ziet is de natte droom van elke kinderboekenschrijver en illustrator. Rijen en rijen dik staan ze, de boeken voor kinderen. Het ene  nog fantastischer en kleurrijker uitgevoerd dan het andere. De boeken voor volwassenen steken daarnaast maar schamel af.
Kinderkledingzaken en speelgoedwinkels, de afdelingen met snoepgoed in de supermarkt: het aandeel kind gerelateerde artikelen overtreft daar dat van de volwassenen ruimschoots.
Kinderen spelen in Spanje duidelijk de hoofdrol.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het in andere landen niet zo is, maar toch… het voelt hier gewoon anders, waarom weet ik niet.

Jeffersons mondhoeken zakken naar beneden, zijn lippen trillen. Toch weet hij zich goed te houden.
Oké, hij ligt er dan wel uit maar heeft het enorm naar zijn zin gehad. En zijn grote liefde Paula zit nog in de competitie.
Daarnaast heeft hij iedereen toch maar mooi wat woorden Engels geleerd en laten zien dat hij geen guiri is, zegt hij even later glunderend, zittend naast zijn Engelse opa.

rtve-es2

@rtve-es2

De eindstrijd gaat tussen de twaalfjarige Paloma en de kleine Paula van tien.
Als hun ouders erbij komen om hen een laatste, bemoedigend woordje toe te spreken, begrijp ik meteen waarom de twee meisjes zo verschillend bij me overkomen.
Terwijl de moeder van Paula alleen maar liefde en trots uitstraalt, blijft die van Paloma strak en afstandelijk.
En dat verschil tussen de twee finalisten is even later ook duidelijk te zien in de keuze van de gerechten die ze maken.
Paloma gaat op de klassieke tour en voor veiligheid. Ze beheerst haar keukentechnieken tot in de puntjes, maar is voor het eerst in de wedstrijd zichtbaar zenuwachtig: de kip is te groot, de aanmoedigingen van haar ouders en zusje en het publiek te afleidend. Toch is duidelijk te zien dat ze ondanks haar prille leeftijd een enorme kookervaring heeft.
Paula echter gaat helemaal uit haar dak tijdens deze vrije opdracht: ze maakt gewoon wat ze zelf verzonnen heeft en merkt dan wel of de jury het lekker vind.

Grabación del programa "Master Chef Junior" 4ª edición. Calificación de la preparación del plato 2ª parte.

@rtve-es2

Met haar ongekunsteldheid heeft ze mijn hart gestolen, hetzelfde hart dat ik vasthoud wanneer er ineens van alles bij haar misgaat en ze op het punt staat een woedeaanval te krijgen.
‘Pauletta,’ fluistert haar vader vanaf de tribune. Hij gebaart haar diep adem te halen en rustig te blijven en… de normaal zo koppige Paula luistert dit keer.
Ik slaak een zucht van verlichting.
Gelukkig komt alles goed en wordt ze inderdaad tot winnares uitgeroepen.
In gedachten toost ik met haar fans uit het café, drink het laatste restje wijn op en ga naar bed.
Een kinderprogramma dat om een uur ’s nachts afloopt. Dat kan alleen maar in Spanje.
Het volgend seizoen zit ik er weer klaar voor.

En kan je na het lezen van dit blog niet wachten tot de nieuwe Junior Masterchef España start, hier kan je de hoogtepunten van het afgelopen jaar zien.
Een hartverwarmend idee voor een van de komende koude nachten.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

6 Responses to Junior Masterchef

 1. Mattijs schreef:

  Tja Opa, dan moet je de volgende keer maar met de oudste twee meiden aan de slag in de keuken. Zal een goede bende worden 🙂

 2. Robert Strengers schreef:

  Geweldig!
  In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stonden een paar reacties van “pedagogen” opvoeding en het feit dat kinderen in Nederland tot de “gelukkigste kinderen van de wereld” behoren. Rust, reinheid en regelmaat behoren daar ook bij. Ik denk dat het veel met het klimaat te maken heeft. Ga hier met ons klimaat maar eens tot ’s avonds laat naar buiten toe! Mooi om te lezen over al die verschillende culturele opvattingen en uitingen daarvan. Ik ga zeker nog even je link aanklikken en even kijken.

 3. Niels schreef:

  Haha leuk pa, misschien iets voor jou en de kleinkids? Ik kan helaas niet koken 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *