Oranje boven?

Het voelt tweeslachtig om hier in Málaga rond te lopen.
De sfeer is namelijk heel bijzonder voor in een augustusmaand: amper buitenlandse toeristen, het zonnetje schijnt en er waait een fris briesje, de stad is mooier dan ooit, op de terrasjes gezellig etende, drinkende en kletsende Spanjaarden, kortom meer Malagueño is Málaga amper voor te stellen.
Voor mij mag het altijd zo blijven.
Alleen… er is ook een keerzijde: dichte rolluiken, winkeltjes die vroeger bruisten van activiteit zijn nu definitief gesloten, veel terrassen halfleeg, restauranthouders die je met een smekende blik in hun ogen volgen in de hoop dat je je bedenkt en toch bij hen neerstrijkt, en, als we het centrum achter ons laten en weer richting onze piso lopen, een rij wachtenden voor de voedselbank die zich tot om de hoek van de straat uitstrekt en dat terwijl die pas over een uur opengaat.
Ter illustratie zou ik er een foto van moeten nemen. Maar ik kan het niet: ik krijg het niet over mijn hart om als bevoorrechte guiri deze ellende op de gevoelige plaat vast te leggen.
Zou het RIVM of Buitenlandse Zaken weten wat ze de mensen hier aandoen met hun absurde oranje reisadvies voor het hele land?
Waarschijnlijk niet, waarschijnlijk hebben ze dat maar voor hun eigen gemak gedaan, zonder erover na te denken wat zo’n reisadvies voor andere mensen inhoudt.
Want absurd is die code oranje hier natuurlijk!
Amsterdam heeft op dit moment ruim 144 besmettingen per 100.000 inwoners, Rotterdam bijna 128 en een badplaats als Zandvoort 111.
En Málaga?
Het hele district, dus 628.045 inwoners, scoorde afgelopen week… 276 nieuwe besmettingen, oftewel 43 per 100.000 inwoners.
En de trend is nog dalend ook!
Voor de hele provincie, dus inclusief de Costa Del Sol, is het getal 53 en zelfs de feestparadijzen Marbella en Torremolinos doen het een stuk beter dan Rotterdam of Amsterdam.
Je hebt dus ruim drie keer meer kans om dáár besmet te raken dan in Málaga.
Ergens ook wel te begrijpen: hier speelt het dagelijkse leven zich voornamelijk in de buitenlucht af, draagt iedereen op straat en in de winkel een mondkapje – niet ideaal, maar het went snel – en er wordt serieus afstand gehouden.
Want ook al zijn er sinds de uitbraak van de pandemie in de provincie Málaga slechts 294 mensen overleden (dat is minder dan 18 overlijdens per 100.000 inwoners, in Nederland is dat het dubbele), de meeste Spanjaarden hier houden zich strikt aan de regels.

Samen met vrienden gaan we naar een chiringuito waar vanavond een band speelt.
Even lekker onder het genot van een hapje en een drankje op het strand van livemuziek genieten. Omdat Renata met haar eigen Rockband Hell Bunny * pas op 11 september * weer speelt zijn dat broodnodige extra vitamines.
Het is best druk bij de enorm grote strandtent. Hele families, binnenlandse en enkele stoutmoedige buitenlandse toeristen en vriendengroepen in alle soorten en maten zijn uitgewaaierd over het grote grasveld en strand: driekwart van de minstens twee meter uit elkaar staande tafeltjes is al bezet terwijl de muziek nog moet beginnen.
Ik ben blij dat dat ik gereserveerd heb.
De bediening is supervriendelijk, aan haar ogen kan ik zien dat het meisje ons van onder haar mondkapje vriendelijk toelacht, en er hangt een heerlijk relaxed sfeertje.
Na de prima Spaanse hap leunen we voldaan achterover in onze stoelen.
De band blijkt erg goed en het is heerlijk om te zien dat het de andere gasten moeite kost niet op te staan en te gaan dansen.
Maar ja, de regels zijn duidelijk en livemuziek schaars, dus blijft men wiebelkontend aan zijn stoel geplakt.
Hoewel, één man helemaal vooraan gaat op de maat van de muziek zo wild tekeer dat zijn stoel begint te wankelen en even later, onder het gejuich van de aanwezigen, tegen de grond kwakt. Als hij opstaat, en met een grote grijns snel zijn mondkapje van zijn hals over zijn neus en mond schuift en vervolgens een buiging maakt, krijgt hij een zittende ovatie.
Aan het eind van de avond verzucht Renata: ‘liefie, wat ben ik blij dat ik nu hier ben.’
Ondanks het feit dat ik voor de promotie van mijn nieuwste roman Hotel California * nu beter in Nederland zou kunnen zitten ben ik het voor de volle honderd procent met haar eens.

Ik heb er even over gedacht dit, voor ons doen korte, blog op te leuken met foto’s van heerlijk rustige stranden, een strakblauwe lucht, gezellige terrasjes, mooie gebouwen, lekker eten, goede muziek, vriendelijke mensen en vooral een relaxte sfeer maar heb besloten dat niet te doen.
Wil je zien hoe fantastisch (en veilig!) Málaga op dit moment is, kom het dan maar zelf ervaren.

* klik op het onderstreepte woord voor de link

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

8 Responses to Oranje boven?

 1. Pieter Groenewoud Van schreef:

  Wat een goed stuk zeg. Je beschrijft het vanuit je hart, dat zie ik meteen. En de sfeer in Malaga, tja…. hoor het van onze vrienden netzo. Morgen komen wij en ik ga dan mij wat frequenter settelen om volgend jaar definitief daar te blijven en te werken. Kijk ernaar uit, en zal alles er aan doen wat binnen mijn machte ligt om iets positiefs bij te dragen aan de situatie.
  Ga zo door! En wellicht ooit een keertje koffie bij cafe Central .
  Pieter

 2. nicole schreef:

  Een mooi stuk José. Veel herkenningpunten ook voor ons hier in Frankrijk. Parijs is nog nooit zo frans geweest, heerlijk om niet in de rij te hoeven staan voor het museum, metro’s lekker rustig, wel gek (maar niet onaangenaam) om geen drommen chinezen, amerikanen of japanners te zien. In ons normandische stadje zijn alle winkels weer open en je merkt dat lokaal je boodschappen doen aan aantrekkingskracht gewonnen heeft. In heel Frankrijk wordt nu de discussie gevoerd hoe groot de afhankelijkheid van toerisme moet zijn, hoe dit in te passen in een verantwoordelijk milieu beleid zonder grote werkeloosheid te creeren. Een klus voor brainpower maar volgens mij gaat het wel lukken, met vallen en opstaan,maar toch. Ce pays est trop beau!

 3. Eric schreef:

  Mooie blog. Toch een vraagje. Hoeveel testen zijn er afgelopen twee weken uitgevoerd in jullie regio?Want adviezen worden oa bepaald door aantal besmette personen en het gemiddeld aantal testen lees ik https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/reisadviezen Kaal cijfers opvoeren van aantal besmettingen t.o. bewoners geeft een vertekend beeld. Daarnaast zijn er nog meer aspecten die meespelen bijv. de adviezen die gezondheidsorganisaties in het land zelf geven.
  Daarnaast is vlgs Spanje de trend niet dalend https://www.google.com/search?q=aantal+besmettingen+spanje&rlz=1C1CHFX_enNL674NL674&oq=aantal+besmettingen+spanje&aqs=chrome..69i57j0l4.5743j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  En Hotel California zijn we lekker aan het lezen.

  • José schreef:

   Hoi,
   Net zoals in Nederland word je in Spanje aangeraden je alleen maar te laten testen als je klachten hebt.
   Natuurlijk geven kale cijfers van het aantal besmettingen t.o.v. bewoners daardoor, net als in Nederland een vertekend beeld. Daarom heb ik het aantal overlijdens ook genoemd, al zegt dat natuurlijk ook niet alles.. Málaga is overigens vanaf gisteren ook mensen zonder symptomen gaan testen om een beter beeld te krijgen.
   Als je naar Spanje in het geheel kijkt is de trend inderdaad niet dalend. Maar het is een enorm groot land, het een na grootste van Europa, daarom splitst Spanje zelf het land dan ook in corona-regio’s. En dat zou Nederland ook met Spanje moeten doen.

 4. Greet schreef:

  Lieverd wat vreselijk mooi!!! Het is zo triest dit ik hou zo veel van Spanje wij zitten er ook 2 x per jaar! Het lijkt wel bewust kapot maken!!! Ik blijf jullie steunen hoe weet ik niet het is zo verdomde krom Corona oké!!! Ik snap het helemaal,maar aan de andere kant ook weer niet!!! Mooi geschreven hoor dit stuk!!!!♥️♥️♥️♥️ik blijf fan van Spain 💋💋💋😍😍😍

 5. Rob Strengers schreef:

  Ben benieuwd naar de roman; gaan we kopen…..
  Ik houd niet zo van hardrock-achtige muziek, maar dit is lekker zeg.
  Gaaf, en wat ’n stem heeft Renata, wow!
  en ook nog ’n leuk pakje aan 😅. Top👍!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *