Roddel en achterklap

Vanochtend voor de spiegel besloot ik dat het weer tijd was voor mijn jaarlijkse bezoek aan de kapper. Gelukkig had hij nog een gaatje en nu zit ik dan ook prinsheerlijk in een van de comfortabele stoelen te wachten op mijn beurt. Want net als in het ziekenhuis – hier spreekt een man met ervaring – wil een afspraak bij mijn kapper niet zeggen dat je op dat tijdstip ook geholpen wordt.
Het wachten vind ik echter geen ramp, een van mijn heimelijke genoegens is namelijk het grasduinen in de jaargangen roddelblaadjes en tijdschriften van dubieus allooi die mijn kapper altijd op tafel heeft liggen; ook al laat ik mijn haar straks niet verven, de rampzalige lotgevallen van beroemdheden geven wel net dat beetje extra kleur aan mijn bestaan.
Want waar in Nederland een ietwat verlepte BN-ster met haar seksvideo wekenlang de gemoederen in beroering houdt,  hier in Spanje kan je genieten van schandalen op koninklijk niveau.
Dus ga ik er maar eens goed voor zitten.
De koppen betreffen dit keer voornamelijk de zus van de koning, la Infanta Cristina om precies te zijn.

infanta_nor-672xxx80
Even terzijde: ik heb altijd wat problemen gehad met de titel infante of infanta omdat ik dan meteen moet denken aan het Nederlandse woord infantiel, maar het betekent dus prins of prinses (letterlijk: zuigeling).
Al snel kom ik te weten dat deze koninklijke hoogheid geen villaatje in Mozambique heeft laten bouwen en het ook niet een door haute couture verhulde gewichtstoename is waarover de paparazzi zich zorgen maken. De Spaanse prinses Cristina is het stadium van dit soort koninklijk misstapjes duidelijk al lang met verve gepasseerd: ze heeft samen met haar man Iñaki maar liefst zes miljoen euro verduisterd.
Nu lees ik dat het Spaanse koningshuis het financieel wel een stuk zwaarder heeft dan bijvoorbeeld het Nederlandse – wij betalen bijna 8 miljoen euro belastingvrij salaris uit aan ons koningshuis en in Spanje is dat slechts 1 miljoen en niet eens belastingvrij – maar een echt excuus voor het verduisteren is dat niet volgens de journalist van het stukje.
Toch is het niet het stelen van een bom gemeenschapsgeld waar het achterklapcircuit zich bovenop gestort heeft.
Nee, men vindt het gewoon oneerlijk dat la infanta slechts een boete van 265.000 euro hoeft te betalen terwijl haar echtgenoot – een vroegere Olympische handballer, maar niet van koninklijken bloede – 6 jaar en 3 maanden in een cel moet brommen. (Al gaan er stemmen op om dit vreselijke onrecht te compenseren met een detentie onder aangenaam regime.)

Extra leuk van Spaanse roddelbladen is dat ze dit soort gebeurtenissen vaak gebruiken om de complete koninklijke vuile was nog even op te diepen.
Het meeste daarvan ken ik natuurlijk al – zoals gezegd, ik ga een keer per jaar naar de kapper – maar dit keer vergasten de bladen me toch op nieuwe sappige details.

1100429
Zo ben ik – net als iedereen, denk ik – bekend met het beruchte incident van vijf jaar geleden waarmee koning Juan Carlos zijn eigen beerput opengooide: de arme, oude man en toevallig ook de Spaanse voorzitter van het WNF struikelde over een krukje, brak een heup, nota bene terwijl hij beschermde olifanten naar de jachtvelden aan het knallen was!
Maar het nieuwtje dat zijne koninklijke hoogheid toen met een maîtresse op safari was, de Duitse prinses Corinna zu Sayn-Wittgenstein, is een verrassing. Dat laatstgenoemde haar titel volgens het artikel overgehouden heeft aan haar tweede huwelijk is natuurlijk weer een inkoppertje.

Ik schrik overeind uit mijn lees door een por van mijn buurman. Hij wijst me op een stukje in het beduimelde magazine voor hem.
Aha, het jachttripje (a raison van € 60.000,–) is ook nog eens een cadeautje van een Saoedische dealmaker geweest.
Met samengeknepen lippen maak ik mijn buurman hoofdschuddend duidelijk dat ook ik het geen stijl vind. Als zwijgend antwoord geeft hij me het blad dat hij aan het lezen was.

Het kan dus nog smeuïger merk ik even later.
Op dezelfde dag dat de oude koning zijn heup in Botswana brak, blijkt zijn kleinzoon van 13 zich thuis met een geweer in zijn voet geschoten te hebben. Als saillant detail wordt er nog even fijntjes bij vermeld dat volgens de wet vuurwapenverkeer onder de leeftijd van 14 jaar verboden is.
En om de roddel compleet te maken vormt deze laatste gebeurtenis weer het bruggetje om het nooit helemaal opgeloste koninklijke schietincident uit 1956 uit de mottenballen te halen: de 18-jarige Juan Carlos die zijn 14-jarige broertje Alfonso per ongeluk doodschiet.

maxresdefault
Mijn buurman sist tussen zijn tanden als ik de bladzijde waar zowel Juan Carlos als Alfonso gebroederlijk naast elkaar staan afgebeeld omsla. Hij is duidelijk een man van weinig woorden maar geeft toch graag zijn mening.
Als ik het artikel uit heb en opkijk zie ik dat de man in de kappersstoel nog niet tevreden is en dus graai ik het volgende blaadje van tafel.
En weer blijkt hoe goed de Spaanse paparazzi hun werk verstaan.
Want dat Juan Carlos en koningin Sofia net als vroeger Bernhard en Juliana ieder in een aparte vleugel van het paleis wonen en elkaar zelden zien, laat staan spreken, was algemeen bekend, maar dat de koning met zijn Duitse gold-digger had willen trouwen zodat zij de titel koningin kon krijgen is voor mij een nieuwtje.
En daar blijft het niet bij, het ene vileine artikel volgt op het andere.
Moe gelezen leun ik een kwartiertje later achterover en schud meewarig mijn hoofd.
Dat arme Spaanse koningshuis. Hun leven is gewoon een open boek – of beter gezegd een opengeslagen roddelblad bij de kapper – waarin alle hoogstaande dan wel laag-bij-de-grondse verwikkelingen in geuren en kleuren en episodes gelijk een goed opgebouwde soap aan bod komen.
Iets wat je van het Nederlandse koningshuis niet kan zeggen.
Want laten we eerlijk zijn: wat weten we nu echt van Willem-Alexander? Bijna niets toch? Alleen over zijn opa en oma wil er nog weleens een onthullend boekje op de markt verschijnen. Het is haast saai te noemen.
Wat dat betreft heb ik dan toch liever Spanje.
Hier is een publiek geheim dat Juan Carlos met zijn salaris van € 200.000 in de bijna 40 jaar dat hij koning was nooit 2 miljard euro bij elkaar gespaard kan hebben en dat de verhalen over koffers vol bankbiljetten op het paleis waarschijnlijk geen koninklijk sprookje is.
Ook weet iedereen dat Letitia, de huidige koningin van Spanje, vanwege haar afkomst door haar schoonvader smalend la chacha (de meid) genoemd wordt en dat de Belgische Ingrid Jeanne Satiau wel degelijk een van Juan Carlos’ buitenechtelijke kinderen is.

imgres
Alsof mijn buurman die laatste gedachte heeft kunnen lezen reikt hij me de nieuwste HOLA aan waar op de voorkant staat dat de beroemde blonde stierenvechter “el Cordobés” na vele jaren ontkennen eindelijk zijn ballen laat zien en zijn buitenechtelijke zoon, ook stierenvechter, erkent.
Heerlijk, naar de kapper gaan in Spanje.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

4 Responses to Roddel en achterklap

  1. Huib schreef:

    Lekker smeuig weer !!

  2. Robert Strengers schreef:

    Het is zogenaamd not-done om te weten wat er in de roddelbladen wordt geschreven. Bij de kapper mag het. En… inderdaad: heerlijk!

  3. hans schreef:

    heerlijk! leuk verhaal weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *